ازبکستان
نام رسمی کشور: جمهوری ازبکستان
زبان های رسمی: ازبکی
نوع حکومت: جمهوری پارلمانی
پایتخت: تاشکند
کلان شهرها: سمرقند، بخارا، خیوه، فرغانه
استان ها: اندیجان، بخارا، فرغانه، جیزک، کشک دریا، سمرقند، سرخان دریا، سیر دریا، نمنگان، خوارزم، نوایی، تاشکند، جمهوری خود مختار قره قالپاقستان
گروه های قومی: ازبک ها، روس ها، تاجیک ها، قزاق ها، تاتار ها، قره قالپاق و ....
تعطیلات و روزهای ملی: سال نو میلادی، روز جهانی زن، نوروز، روز پیروزی، روز وحدت ملی، روز استقلال، روز قانون اساسی، روز آشتی ملی، عید فطر و عید قربان
فرودگاه: فرودگاه بین المللی تاشکند
دین: اسلام و محسیحیت
مساحت: 448.978 کیلومترمربع
منطقه تحت کشت برنج: 61000 هکتار
فصل تولید برنج: کاشت: آوریل- می برداشت: آگوست- سپتامبر
وب سایت کشاورزی: www.agro.uz
جمعیت: 31.025.500 (41st,2013)
واحد پول: سوم (UZS)
کد تلفن: 998+
زمان محلی: 5+ =>
معرفی: اُزبَکِستان کشوری در آسیای مرکزی و دارای مرز مشترک با کشورهای افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان، قرقیزستان، و قزاقستان است. پایتخت این کشور شهر تاشکند است. مساحت خاک ازبکستان ۴۴۷٬۴۰۰ کیلومتر مربع است (پنجاه و ششمین کشور از نظر وسعت) و جمعیت آن در سال ۲۰۱۷ میلادی نزدیک به ۳۳ میلیون نفر برآورد شد. ازبکستان پرجمعیتترین کشور در میان کشورهای آسیای مرکزی است. واحد پول این کشور سوم ازبکستان نام دارد. زبان رسمی ازبکستان زبان ازبکی است که با خط لاتین نوشته میشود. واژه ازبکستان از دو بخش ازبک و ـستان تشکیل شده که به معنای «سرزمین ازبکها» است. مسلمانان ۷۹ درصد از جمعیت ازبکستان را تشکیل میدهند. ۵ درصد از جمعیت این کشور نیز پیروی مسیحیت ارتدکس روسی میباشند. ۱۶ درصد نیز پیرو دیگر ادیان یا بیدین هستند. نظام حکومتی این کشور سکولار است. زبان روسی همچنان استفاده زیادی در این کشور دارد و رایجترین زبان آموزشی در مدارس این کشور است.ازبکستان در آسیای مرکزی و در کنار جاده ابریشم، شامل شهرهای باستانی و تاریخی زیادی است و سمرقند، بخارا، خیوه، ترمذ و شهرسبز از مهمترین و قدیمیترین شهرهای این سرزمین هستند. ازبکستان از تولیدکنندگان عمده پنبه در جهان است. بزرگترین معدن طلای روباز جهان نیز در این کشور مورد بهرهبرداری قرار دارد.
جغرافیای طبیعی: ازبکستان با تاجیکستان، قرقیزستان، ترکمنستان و قزاقستان همسایه است. ازبکستان در جنوب مرز مشترک کوتاهی نیز با افغانستان دارد.ازبکستان ۴۴۷٬۴۰۰ کیلومترمربع مساحت و ۲۶٬۸۵۱٬۰۰۰ تن جمعیت دارد که از این لحاظ ۵۶امین کشور بزرگ جهان و ۴۲امین کشور پرجمعیت جهان به حساب میآید. در میان کشورهای مستقل همسود از نظر پهناوری پنجمین و از لحاظ جمعیت سوم است. پایتخت آن تاشکند و از شهرهای مهم آن سمرقند و بخارا و ترمذ است. این کشور ۱٬۴۲۵ کیلومتر از شرق به غرب و ۹۳۰ کیلومتر از شمال به جنوب کشیده شدهاست. در این کشور هم یک جمهوری خودمختار به نام قرهقالپاقستان قرار دارد. ازبکستان کشوری خشک و محصور در خشکی است. از آنجایی که دریای خزر دریایی درونبوم است و به اقیانوسها راه ندارد، ازبکستان یکی از دو کشور محصور دوگانه در خشکی در جهان است، یعنی همه همسایگان آن هم به دریاهای آزاد راه ندارند، هیچیک از رودخانههای ازبکستان نیز به دریا نمیریزند و تنها کمتر از ۱۰ درصد پهنه آن را کشتزارهای آبیاری شده تشکیل میدهند که در دره رودخانهها و وادیها قرار گرفتهاند. بقیه کشور از بیابانی وسوم به قزلقوم (شن سرخ) و کوهستان تشکیل شدهاست. بلندترین نقطه ازبکستان حضرت سلطان نام دارد که قلهای است با ۴۶۴۳ متر ارتفاع. این قله در بخش جنوبی کوهستان حصار در استان سرخاندریا در مرز با تاجیکستان و در محلی در شمال غربی شهر دوشنبه واقع شدهاست. زمینهای هموار بیابانی تقریباً ۸۰ درصد پهنه ازبکستان را پوشاندهاند. در بخش جنوب شرقی کشور تپهماهورهای کوهستان تیانشان قرار دارد که در کشورهای همسایه یعنی قرقیزستان و تاجیکستان ارتفاع میگیرد و مرزی طبیعی را بین آسیای مرکزی و چین به وجود میآورد. بیابان وسیع قزلقوم که بخش بزرگی از آن نیز در قزاقستان قرار دارد زمینهای پست شمال ازبکستان را دربر گرفتهاست. حاصلخیزترین بخش ازبکستان دره فَرغانه است، یعنی مساحتی در حدود ۲۱ هزار و ۴۴۰ کیلومتر مربع، که درست در شرق قزلقوم واقع شده و از سوی شمال، جنوب، و شرق کوهها آن را محصور کردهاند. انتهای غربی دره فرغانه به رود سیردریا محدود میشود.
آب و هوا: آب و هوای ازبکستان قارهای و میانگین بارش سالانه آن بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیمتر است. میانگین دمای تابستان نیز حدود ۴۰ درجه سانتیگراد است در حالیکه میانگین دما در زمستان منفی ۲۳ درجه سانتیگراد میباشد.